כוחה של משולבת
ייעוץ שינה בגישה המשולבת
אצלנו במאמאמיה בתהליך שינה אחד משלבים פנימה לתוך התהליך מספר אלמנטים נוספים: בריאות וחולי, תזונה, התפתחות, ויסות חושי, שיווי משקל, ,חלל פה וכמובן חינוך ויחסים.
למשל תהליך הליווי שהסתיים עם קטנצ'יק בן 8 חודשים, שגם יונק וגם אוכל מוצקים. כאשר התהליך התחיל, ההורים והילד ישנו באותה המיטה והילד היה מתעורר בלילה בין 3 ל 4 פעמים להנקה ולא לוקח מוצץ בכלל. ההורים ביקשו להעביר את הילד לחדרו ולישון לילות רצופים.
את תהליך השינוי עשינו בהדרגה – שלב שלב, כדי להתאים את עצמנו לרגישות הגדולה של האם לתהליך השינוי.
בנינו תוכנית עבודה מסודרת שמתאימה לה ולו ובעיקר תואמת את הקו המתאים לשניהם ביחד.
הנושאים שעלו בתוכנית היו:
- לינה משותפת – האם ממשיכים? כן או לא? רווחים ומחירים בכל בחירה. קבלת החלטה. פעולות מתוכננות לכיוון הבחירה הרצויה למשפחה – הפרדת חדרים.
- הרדמות עצמאית – עלינו ללמד את הילד להירדם בכוחות עצמו וללא חוויה של פחד או נטישה ולכן עלינו להיענות תמיד לבכי שלו ולהיות לצידו בכל תהליך הלמידה שלו.
- הפרדה בין אוכל ושינה – 2 שלבים – כאשר אין בכוונתנו לגמול את הילד מההנקה כולה:
שלב 1: מלמדים את הילד להירדם ללא ציצי.
שלב 2: גמילה הדרגתית מארוחות לילה.
– לא פוגעים בהנקה ביום, לא גומלים ב״בום״ אלא בהדרגה, בשלבים.
- מוצצים – לילד שלוקח מוצץ בשמחה ביום כדאי לעבוד על למידת נטילה עצמאית של המוצץ על מנת לא להטריד את ההורים בלילה לשם סיפוק הצורך.
- סדר יום ושנות יום – לארגן, לסדר, לוודא כמות מספקת של שעות שינה ביום, לסדר מרווחי ערות ושינה.
- בניית 3 טקסי שינה קבועים ומסודרים שימנעו רגרסיות בהמשך הדרך: טקס התעוררות, טקס הרדמה ביום, טקס הרדמה בלילה – הטקסים נקבעים עפ"י הילד והמשפחה בהתאמה אישית כדי לעודדו הפרשת הורמון השינה במקום הורמון אדרנלין.
את כל זה בונים אנחנו בונים בפגישה אחת ואז מתחיל תהליך ליווי מסודר.
את תהליך ההתאמה האישית לכל משפחה אנחנו עושים באמצעות ידע נרחב מעולמות נוספים שהם לא הדרכת הורים וייעוץ שינה: בריאות וחולי, תזונת הילד, התפתחות מוטורית, ויסות חושי, חלל פה, שיווי משקל ומערכות יציבה.
בפגישה המשותפת אנחנו מתחילים מאבחון של הילד ושל המערך המשפחתי השלם. בהתאם לצרכים של המשפחה, גיל הילד, משקל הילד והיעדים שהצבנו נוצרת תוכנית פעולה שלנה שכוללת התייחסות ל:
- שינה
- הדרכת הורים
- תפקודי החיים של הילד (בריאות. התפתחות. תזונה. ויסות)
ורק אז מתחילים לעבוד. כאשר הכל ברור זה קל יותר.
המטרה היא ללכת לישון בכיף! בלי בכי.
ולישון לילה רצוף אבל לא בבכי או בקושי.
המטרה היא לייצר התאמה וככה – רוב הקושי נעלם!