ה 1.9 חזרה לגן / התחלה של גן חדש וחיסונים
ה 1.9 חזרה לגן/התחלה של גן חדש וחיסונים – מה הקשר? ווואו כמה קשר יש בין הדברים.
אני בוחרת לכתוב את הפוסט הזה למרות שהוא נוגע בנושא מאוד רגיש ושנוי במחלוקת. אני בוחרת לכתוב את זה מסודר וברור למרות שזה נושא שבוער לי בבטן ובא לי לפעמים לצעוק….
אם הפוסט הזה יעזור למשפחה אחת, לילד אחד – אני את שלי עשיתי.
הורים רבים מצפים וחוששים גם יחד מהתאריך החשוב – 1.9. הקיץ נגמר, הסתיו בא, נרגשים ומצפים להתחלה חדשה, לתהליך הקליטה בגן ולפרידה מהקטנטנים.
הפרידה הראשונה בה הילד או הילדה הולכים לגן לרוב היא הפרידה הכי משמעותית. גם לילד וגם להורים.
אז מה הקשר בין כל זה ובין חיסונים?
בשנת החיים הראשונה הילדים מקבלים מגוון חיסונים בפרקי הפרדה של חודשים זה מזה, כאשר התורים נקבעים מראש וההורים מגיעים לטיפת חלב בהתאם למה שסוכם חודשיים לפני.
האם מומלץ לחסן את הקטנים בצמידות לכניסה למסגרת? כנראה שלא! מפני שהתחלה חדשה וקליטה בגן הינם תהליכים רגשיים ו פיזיים שמשפיעים על הילד וגם על ההורים (עוד יותר אם זה ילד בכור או אם זה ילד יונק). כך שהתערבות של חיסון בתוך כל התהליך הזה – עלולה להקשות על הילד עוד יותר, ליצור הרבה בכי, ירידה בחוסן הבריאותי של הילד עד למצב של מחלה ועוד.
חיסון זה דבר חשוב (כן כן, לא לא, לא משנה עכשיו. זה לא העניין בפוסט הזה שלא עוסקת במהותם או נחיצותם של החיסונים).
בחרתם לחסן את ילדיכם – נהדר
בבקשה – שימו לב לילד שלכם, למצבו הרגשי ולכל מה שמסביבו כעת – יום יומיים לפני מועד החיסון זה הזמן לשקול את כל המדדים הבאים ולהחליט:
- בריאות: תחסנו אותו רק בתנאים שהוא מרגיש פיקס! ובהתאם למצב הבריאותי שלו בבוקר החיסון וביום יומיים לפני: אם הוא מנוזל או משתעל או כואבת לו האוזן אז בבקשה לדחות את החיסון כי עכשיו זה לא מתאים לו.
- שינה: אם יש בדיוק עכשיו איזשהו שיבוש בדפוסי השינה שלו אז כנראה שמשהו מפריע לו ולכן שיקלו אם זה הזמן הנכון לחסן ואם לא – ניתן לדחות.
- התפתחות מוטורית: אם הילד בדיוק כרגע לומד מיומנות מוטורית חדשה כגון התהפכות או התיישבות או העמדות – אלו מיומנויות שמשתכללות משמעותית ביום יומיים שלושה הראשונים ולכן כדאי להמתין עוד כמה ימים לפני שמחסנים מפני שחיסון עלול להאט את ההתקדמות ולהקשות על הלמידה המוטורית של הילד.
- בקיעת שיניים – השיניים לא בוקעות במשך שנתיים כל יום וכל לילה. אבל יש לילות שכן וזה כואב וזה לוקח כמה ימים. אז בבקשה לא לחסן בדיוק בימים האלו שקשה לו וכואב לו גם ככה.
- טעימות מוצקים – לא לחסן ובדיוק להתחיל טעימות, גם לא לחסן ולהחליף אוכל/לגוון – בחודשיים הראשונים של אכילה מוצקה. אם מערכת העיכול תכנס למצב של עצירות או שלשולים בגלל אוכל חדש אז לא כדאי לשלב את זה עם חיסון. במקרה כזה עדיף לייצב אוכל, לחסן, ושבוע אחרי החיסון לחזור ולגוון את האוכל ולהמשיך בתפריט הטעימות.
- כניסה לגן – לא משנה אם זה גן חדש או גן שהילד כבר היה בו, החופשה השכיחה מהילד הצעיר את ההרגלים והוא עלול להתקשות בפרידה מההורים, בקליטה לגן, וכתוצאה מזה הוא עלול – לבכות יותר, להיצמד להוריו, לייצר עצירות או שלשול, הקאות, חום, דלקת אוזניים וכו׳. כל אלו הן תופעות מוכרות שמלוות את תהליך הקליטה לגן, ולכן לא מומלץ לחסן את הילד בסמיכות ל 1.9.
אז מתי כן מומלץ לחסן? בתקופות בהן אין התפתחות מואצת או שינויים.
תקופות כאלו הן אישיות לכל ילד על פי תאריך לידתו וקצב גדילתו אבל אנחנו יודעים שאחרי החגים תבוא שוב תקופה קצרה של קליטה ואחכ שגרה – אז עדיף לחסן בשגרה.
יש הורים שלא אוהבים לחסן בחורף, ולכן באביב (אחרי הפסח) זהו זמן מצויין להשלים חיסונים שנדחו, יש לפחות 4 חודשים בין חופשת פסח לחופשת הקיץ וזהו פרק זמן ארוך שבו ניתן להשלים חוסרים שהצטברו בעולם החיסונים של הילד.
אז – הזמינו את התורים שלכם בטיפת חלב מראש, ויום יומיים לפני החיסון תסתכלו על הילד שלכם ותבחנו האם זה מתאים לו – כרגע – לעבור את החיסון, ואז – תפעלו בהתאם.
היו גמישים, והתאימו את המצב לילד ולא את הילד למצב.
מיה והצוות